El procés de selecció

Demostra el que saps, vols i pots amb el procés de selecció!

El procés de selecció
Si estàs cercant feina i l'empresa ha contactat amb tu per iniciar el procés de selecció, aquest és el teu article. És el moment de donar-te pistes sobre aquest procés i ajudar-te a afrontar-lo.
Les empreses acostumen a utilitzar eines per tal d'avaluar als candidats i trobar aquell que és més adequat pel lloc de treball.
Què és?

La selecció de personal és un procés en el que s'analitzen les característiques i requisits d'un lloc de treball vacant i es relacionen amb les característiques que presenten els candidats.

Té l'objectiu d'obtenir informació dels candidats per escollir a la persona més adequada per cobrir el lloc de treball que s'ofereix.
 


Què em demanaran les empreses?


Les empreses volen descobrir la motivació, les aptituds, l'experiència i els coneixements imprescindibles que requereix la vacant de feina i que posseeix el candidat.

Els conceptes clau que has de recordar són:

PODER (aptituds), SABER (coneixements teòrics i pràctics) i VOLER (aspectes motivacionals).

 



+info
  • Per poder començar el procés de selecció, hauràs d'elaborar el teu CV o videocurrículum i també, una carta de presentació. Aquestes eines és imprescindible que estiguin ben fetes i actualitzades i són les que t'ajudaran a destacar entre la resta de candidats.
     
  • Si encara no t'ha quedat massa clar això de com fer una entrevista, hi ha aplicatius que t'ajudaran a practicar la teva entrevista de feina. Potser aquests exemples t'ajudin a entrenar-te per les teves entrevistes!
Tècniques

Existeix un ventall ampli de tècniques de selecció de personal.

Les tècniques que s'utilitzaran en el procés variaran en funció de l'empresa i del lloc de treball que s'ha de cobrir. Per exemple, en una vacant d'una categoria professional d'administratiu no s'empren les mateixes tècniques de selecció que a una vacant per cobrir un lloc de direcció.
Encara que les empreses utilitzin les mateixes tècniques, aquestes aniran enfocades a conèixer allò que els interessa. Ara, et presentem algunes d'aquestes tècniques per tal de que les coneguis millor.

Proves professionals: Aquest tipus de proves (exàmens, proves de coneixement tècnic,...) mesuren el grau de coneixement dels candidats en relació al coneixement que haurien de saber per cobrir aquella vacant. S'avaluen els coneixements imprescindibles per al lloc de feina.


Dinàmiques de grup: Aquestes tècniques es realitzen en grup i tenen com a objectiu avaluar les competències del candidat  dins d'un grup de persones. Les dinàmiques de grup són un instrument útil per demostrar les diferents competències de les que disposa el candidat.
 

Proves psicotècniques: Hi ha un munt de proves i tests psicotècnics. La finalitat d'aquestes tècniques és avaluar les capacitats, aptituds o aspectes de la personalitat del candidat.
 

Entrevistes: Quan fas una entrevista estàs proporcionant a l'entrevistador un munt d'informació sobre la teva biografia i els teus interessos. És un moment de contacte personal i directe on posaran atenció als teus aspectes personals i professionals. Depenent de l'empresa i del lloc de treball que s'ofereix, et poden citar per fer més d'una entrevista. Aquest moment, és la teva ocasió per demostrar que ets la persona que ha d'ocupar la vacant.

 


Algunes idees per ajudar-te en aquest procés


• Abans d'acudir a un procés de selecció informa't del lloc de treball al que optes i de les característiques de l'empresa.

• Actua amb naturalitat durant tot el procés de selecció. Has de mostrar-te com ets!

• Demostra que tens motivació per accedir al lloc de treball i estigues atent.

• Cuida la teva imatge personal, la primera impressió també compta!

• Posa atenció a la comunicació verbal i no verbal. Es poden dir moltes coses sense dir res!

• Sigues sincer. Ja saps que s'atrapa abans a un mentider que a un coix!

Pregunta sobre aquells aspectes que vulguis conèixer, però recorda que és millor fer-ho al final!


Recorda...

Durant el procés de selecció (entrevistes, proves...) es posen en evidència les teves competències! No totes les empreses busquen el mateix, però algunes actituds (treball en equip, comunicació...) són transversals i necessàries per un munt de llocs de treball.

Al currículum quedaran explícites algunes de les teves competències, per això és important saber quina informació serà la que farà que destaquis en un procés de selecció. Pensa en allò que et fa diferent de la resta de candidats i recorda que has de vendre't perquè t'escullin a tu i no a una altra persona.